Jon Benjamin Tallerås – Lediggang og omkringsdreven

15.september – 14.oktober 2012

Boklansering av Casual Maneuver av Ruben Steinum and Jon Benjamin Tallerås
på Kunsthall Oslo 27. september kl 19.

Kunsthall Oslo har gleden av å presentere Jon Benjamin Tallerås’ første store separatutstilling Lediggang og Omkringdriven. Tallerås er nylig uteksaminert fra Kunstakademiet i Oslo. Hans improviserte handlinger, uformelle skulpturer og infiltrasjon av byen tilhører en tradisjon av urban utforskning som trekker paralleller helt tilbake til André Bretons ekspedisjoner i 1920-tallets Paris. Tallerås utforskende praksis kan også ses som en sideeffekt av hans virksomhet som graffitikunstner.

Et sentralt verk i utstillingen er skulpturen Inntrinn, Opptrinn og Tristesse. Denne tilsynelatende abstrakte skulpturen er en avstøpning av asfalt som ved en feil fløt nedover en trapp i en gate i Oslo sentrum. Tallerås satte opp et uautorisert arbeidstelt rundt trappetrinnene og brukte syv dager og netter på å bygge formen som gjorde avstøpningen mulig. Underveis i prosessen møtte Tallerås alskens nysgjerrige nattlige besøkende. Som Tallerås selv skriver: «Feilen i asfalten ser ut som et slags ornament og jeg ønsket å arkivere en tilfeldig del av byen og bearbeide den til en skulptur. En måte å stjele en del av byen på, uten å stjele den, og en måte å gi denne lille vakre feilen sin fortjente oppmerksomhet.»

Et annet sentralt arbeid i utstillingen er Etyder, en serie analoge fotografier tatt med ti sekunders selvutløser, som dokumenterer Tallerås fysiske og improviserte utforskning av ‘områder i byen som ikke har noen funksjon for mennesker eller av andre grunner er sjelden brukt’. Ved å begrense seg til ett bilde på hvert sted, overlater Tallerås det endelige bildet til tilfeldighetene. I disse fotografiene minner kunstnerens kropp om en hieroglyfisk figur ute av balanse i det han smyger forbi kameraet, klatrer opp og klynger seg til arkitekturen. I en annen serie med urbane landskapsbilder, Gaps and Spaces, har Tallerås brukt tape til å maskere bort alt med unntak av tilfeldige rom mellom bygningene. I den korte videoen Climbing, Swinging, Leaping, som er projisert på et lerret drapert over et sikkerhetsgjerde, dokumenteres ekspedisjoner inn i disse mellomrommene. Tallerås’ flytende og uortodokse navigering i byrommene ses i kontrast til en jevn flyt av forbipasserende.

Utstillingen inkluderer også et nytt stort skulpturelt verk, der kunstneren bruker materiale han har funnet. Verket forstyrrer arkitekturen i galleriet og kan også kobles til den kontrollerte, men like fullt kaotiske utviklingen av den omkringliggende byen.

Ruben Steinum og Jon Benjamin Tallerås bok Casual Maneuver: A Step Away From It blir lansert på Kunsthall Oslo i utstillingsperioden. Fotografiene i boken dokumenterer nesten hundre skulpturer laget i det offentlige rom i løpet av de tre siste årene. Steinum og Tallerås arbeid med å rekonfigurere funnet materiale på deres reise gjennom ulike byer, etterlater forsiktige, uforutsigbare omkalfatringer  av urbant søppel. Disse midlertidige arbeidene kan minne om visuell poesi eller musique concrète like mye som de erkjenner det formelle språket i moderne skulptur.

Jon Benjamin Tallerås (f. 1984) bor og arbeider i Oslo.  Han har deltatt på separatutstillinger blant annet på Semikolon og Pushwagner Windowbox Gallery, og i gruppeutstillinger som inkluderer Word Perfect 2.0, NoPlace, Acting on a Tip, Grünerløkka Kunsthall og The Sacred Fear, et offsite prosjekt av Kunsthall Oslo kuratert av Mohamed Ali Fadlabi. Sammen med Fadlabi, Tito Frey & Andreas Hald Oxenvad arrangerer Tallerås utstillingsserien One Night Only på UKS, Oslo. Tallerås fikk sin bachelorgrad fra Kunstakademiet i Oslo i 2011.