17. – 26. august 2012

Kunsthall Oslo inviterer til utstillingen Alnaelva, et nytt todelt dokumentarfilmprosjekt av Bodil Furu.
Velkommen til åpning fredag 17. august  2013 kl 19.

Alnaelva I er en film- og lydinstallasjon som tar utgangspunkt i opptak gjort langs Alnaelva, fra Ammerud til Oslofjorden. Filmen inneholder storslagne scener og rike, detaljerte lydbilder. Det dreier seg om en fortettet og poetisk fremstilling av steder og byområder i Oslo som vanligvis blir tatt lite notis av.

I dokumentaren Alnaelva II møter vi flere personer og aktører; en byplanlegger, en sosiolog, en landskapsarkitekt, en ingeniør, en eiendomsutvikler, en lokalhistoriker og en talsmann for interesseorganisasjonen Alnaelvasvenner. Hver for seg fremmer de ulike syn på elvas betydning og fremtidige rolle. Lik som karakterer i et rettsdrama presenterer de saken sett fra sitt ståsted. Motivene kan samlet forstås som like fragmenterte som elvelandskapet selv.

Alnaelva spiller en viktig rolle i den pågående utviklingen av Groruddalen og en rekke interessegrupper gjør krav på eierskapet til elva. Furus tanke bak de to svært ulike filmatiske grepene gjenspeiler de konkurrerende visjonene for elva og de motstridende interessene som ligger under.

Det er ikke enighet om hva elva betyr, hvem den tjener, hva som er «naturlig» å gjøre og hva som er riktig å gjøre med tanke på elvas historie. Er elva et habitat og et naturområde som bør bevares mest mulig urørt eller en ressurs som bør utvikles? Og skal utviklingen tilrettelegges for private eiendomsutviklere?

Filmarbeidet visker ut grensen mellom natur og kultur til fordel for en politisk og ideologisk lesning av landskapet. Det viser en demokratisk beslutningsprosess som en kontinuerlig hverdagslig, performativ virksomhet.

Bodil Furu (f. 1976) er utdannet billedkunstner fra Statens Kunstakademi Oslo (KHIO). Hun har deltatt med videoarbeider på utstillinger og filmfestivaler i Europa, Afrika, Asia og USA. Hennes filmer har blant annet blitt vist på MoMA i New York, Den 10. Istanbul-biennalen, Den 4. Ars Baltica triennalen for fotokunst, Busan-biennalen i 2007, Beijing Contemporary Art Museum, Kunsthalle Budapest, Ungarn og i Johannesburg Art Gallery, Sør Afrika. I januar 2012 var hun aktuell med separatutstilling Summen av det vi kunne hatt ved Tromsø Kunstforening og hadde premiere på filmen Fjell som ble vist under Filmfestivalen i Tromsø 2012.