Jon Benjamin Tallerås – Å gjenvinne tapte fremtider + Fotnoter

Kunsthall Oslo har gleden av å presentere Å gjenvinne tapte fremtider, en utstilling med nye arbeider av Jon Benjamin Tallerås, samt boken Fotnoter, publisert av Multipress

Åpningen og boklanseringen finner sted fredag 8. September 19:00 / 19:30 vil Jon Benjamin Tallerås og designer Petri Henriksson (Blank Blank Studio) introdusere boken / 20:00-22:00 Lanseringsfest med DJ Suburban Dad

Tallerås har i flere år arbeidet med byens glemte avkroker, mellomrom og ubevoktede smug. Det siste tiåret har han hatt atelier i et tidligere metallstøperi i Rolf Hofmos gate 18, ved siden av T-banestasjonen på Ensjø. En sted han har delt med andre kunstnere og en rekke lyssky virksomheter, som en illegal pokerklubb og en motorsykkelgjeng. Nå er bygget, sammen med resten av Ensjø, revet og er bygget opp som Hovinbyen. En ny bydel som i større grad er gjenstand for regulering og kontroll. Boken Fotnoter forvandler kunstnerens arkiv bestående av flere tusen analoge fotografier til en poetisk visuell undersøkelse, en elegi til Ensjø, men også ideen om byen som ett menneskelig landskap hvor kultur kan eksistere uavhengig av kapitalen. Til utstillingen Å gjenvinne tapte fremtider har Jon Benjamin Tallerås bygget en struktur av stillas og gjenbrukte materialer som fungerer som ett leserom for Fotnoter og en overflate for projeksjonen av ett nytt videoverk. I tillegg presenterer Tallerås tre nye fotografiske verk, ett trykk og fire funnede mynter bearbeidet av den lokale figuren Kroneknusern. 

Fredag den 15. september kl. 16-18 vil det arrangeres en byvandring og kunstnersamtale med Tallerås og filosof og skribent Sofia Ciel (The Glamorous City), hvor vi besøker noen av stedene som diskuteres i boken; vi møtes utenfor Kunsthallen kl.16. Visningsrommet på Kunsthall Oslo vil være stengt for publikum fredag 15. september i solidaritet med den globale klimastreiken.

Prosjektet er støttet av Fritt Ord.

Jon Benjamin Tallerås er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo (2011) og har deltatt ved en rekke utstillinger i Norge og internasjonalt. Separatutstillinger inkluderer motorvegen midt mellom augene, storbyen i mellomgolvet, QB (2021); notes on autonomy, impressions of topography, Prosjektrom Normanns, Stavanger (2019), wander ponder going yonder, Munchmuseet i bevegelse, Oslo (2016), The Seeming Disorder, VOLT, Bergen (2015), og Lediggang og omkringdriven, Kunsthall Oslo (2012). Tallerås har deltatt i en rekke gruppeutstillinger ved institusjoner som Toplocentrala, Bulgaria (2022), Skulpturtriennalen, Billedhuggerforeningen Oslo; Pori Kunstmuseum, Finland og She Will Artspace, ås (2021); CAC Vilnius, Litauen og Konsthall C, Stockholm (2020); Kunstnernes Hus, Oslo og Treignac Project, Frankrike (2018); Museet for samtidskunst, Oslo (2017); Oslo Arkitektur triennale og EKKM (Contemporary Art Museum of Estonia), Estland (2016) og LIAF- Biennalen, Svolvær (2015).