Klimakrisen og oljestaten – hvilket ansvar har kunstfeltet?

Kunstkritikk Live i samarbeid med Kunsthall Oslo
Arrangementet vil finne sted på Litteraturhuset i Oslo (Nedjma) onsdag 4. mai kl. 19-21. Det vil også bli strømmet på Kunstkritikk via Youtube og gjort tilgjengelig i etterkant. Se også facebook-event her.

Vi befinner oss midt i en klimakrise, for ikke å si klimakatastrofe – og klimakrisen også er tett forbundet med de andre store krisene som har preget de siste årene, som pandemi og krig. Onsdag 4. mai inviterer Kunstkritikk, i samarbeid med Kunsthall Oslo, til en panelsamtale om hvordan kunstfeltet forholder seg til klimakrisen, under overskriften Klimakrisen og oljestaten – hvilket ansvar har kunstfeltet? 

Kunstkritikk Live pleier vanligvis å ha et nordisk perspektiv, men denne gangen ønsker vi særlig å snakke om det norske kunstfeltet, siden vi i Norge befinner oss i en spesiell situasjon som innbyggere i en oljenasjon. Vi opplever at det er nødvendig å få til en større samtale om dette – ikke bare om hvordan kunstnere arbeider med klimakrisen som tema, men også om hvilke strukturelle sammenhenger kunstnere, kulturarbeidere og kunstinstitusjoner inngår i. I Norge er vi alle i varierende grad avhengig av oljepenger, men betyr det at det er akseptabelt å bli sponset av oljeselskaper? Burde kunstfeltet i større grad stå opp mot oljeindustrien, og i så fall, hvordan?

Til samtalen har vi invitert kunstner niilas helander, som nylig viste utstillingen No Demands på Kunsthall Oslo; kurator Anne Szefer Karlsen, som de siste årene har arbeidet med forsknings- og utstillingsprosjektet Opplevelser av olje ved Stavanger Kunstmuseum; Miriam Wistreich, som er daglig leder for Unge Kunstneres Samfund (UKS) og har bakgrunn blant annet fra det københavnske Laboratoriet for Æstetik & Økologi; og dokumentarfilmskaperen Thomas Østbye, som for tiden arbeider med film nummer to i en trilogi om strategier i klimakampen. Moderator er Mariann Enge, ansvarlig redaktør, Kunstkritikk.