RAMM:ΣLL:ZΣΣ

Ransom Notes: utvalgte verker 1983–93
29. april–5. juni 2022
Åpning torsdag 28. april kl. 19–21

Kunsthall Oslo har gleden av å presentere Ransom Notes, den første utstillingen i Norge med verk av den legendariske New York-kunstneren Rammellzee (1960–2010). Rammellzee var en sentral og banebrytende figur i graffitikulturen på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet, og utforsket i de følgende ti-årene nye retninger for maleri, skulptur og performance. Han utmerket seg med en særegen dedikasjon til å transformere sitt eget liv til kontinuerlig og total skapelseshandlinghvor han på alkymistisk vis oversatte gatekulturen til et holistisk teoretisk system.

Rammellzee fikk sin kultstatus i hiphop-scenens tidlige fase, og fikk den bekreftet med Garbage Gods, cyborg-kostymene han utviklet og brukte i performancer fra slutten av 1980-tallet frem til sin død i 2010. Mellom disse to fasene av karrieren kanaliserte han mye av sin bemerkelsesverdige kreative energi inn i den formelle kunst-verdenen, og produserte verk hvis intuitive freestyle form og inspirasjonskraft er like relevant i dag. Utstillingen Ransom Notes på Kunsthall Oslo fokuserer på denne perioden, tiåret 1983–93, og består av maleri, tegning, assemblage og skulptur, sammen med tekster og sjeldent arkivmateriale. Verkene i utstillingen, med sine syntetiske kombinasjoner av personlige mytologier, mystisk vitenskap, bling og astrale perspektiver, maner frem en hybrid av Robert Rauschenberg, Afrika Bambaataa, Joseph Beuys og Sun Ra – selv om Rammellzee selvfølgelig ikke ville akseptert å bli plassert i forhold til noen annen mytologi enn sin egen.

Last ned utstillingsguiden.

Last ned Underground Inner Thinking: A RAMM:ELL:ZEE Reader.

Utstillingen er kuratert av Kunsthall Oslo og Maxwell Wolf fra New Canons. Wolf var medkurator for den store Rammellzee retrospektiv utstillingen Racing for Thunder på Red Bull Arts i New York i 2018.

Bilde: RAMM:ELL:ZEE, Gargoylian Books of Stock, 1986. Courtesy Collection Gallizia.