Per Krohg og den franske impulsen

19. januar – 17. mars 2019
Munchmuseet i bevegelse-Kunsthall Oslo
Dronning Eufemias gate 34

Munchmuseet i bevegelse og Kunsthall Oslo ønsker velkommen til den første soloutstillingen med Krohgs arbeider på 30 år.

Per Krohg (1889–1965) var en av de fremste norske kunstnerne i sin generasjon. Han er kanskje mest kjent for sine store freskomalerier i FN-bygningen i New York og i Oslo rådhus. Åtte år gammel flyttet med foreldrene, kunstnerne Christian og Oda Krohg, til Paris, og debuterte som kunstner på Høstutstillingen bare 15 år gammel. Som tjueåring var han elev av Henri Matisse, og var en del av et internasjonalt kunstnermiljø i Paris før han vendte hjem til Norge i 1930

Denne utstillingen fokuserer på Per Krohgs tidlige arbeider fra årene i Paris. Her levde han midt i datidens nye kunstneriske strømninger som futurismen, surrealismen og kubismen, impulser som gjorde seg gjeldende i hans eget kunstnerskap. Bildene fra denne perioden er preget av bohemliv og en sterk interesse for dans og teater, men også mer alvorstunge opplevelser som å delta i den norske skiløperambulansen på fransk side i Vosges-fjellene under første verdenskrig.

Utstillingen viser ulike sider av Per Krohgs kunstnerskap, blant annet de dadaistisk inspirerte tegningene, samlet i Krigens ansikt, som kommenterte den første verdenskrigens hendelser. I maleriet Den hengtes ballade fra 1917 ser vi hvordan Krohg gradvis forkaster tradisjonelle maleteknikker til fordel for en mer poetisk historiefortelling. På 1930-tallet vendte han tilbake til en mer detaljert, gjennomarbeidet figurativteknikk, som etter opplevelsene som krigsfange på Grini fikk en ny dybde og intensitet.

Per Krohg og den franske impulsen

finner sted i Munchmuseet i bevegelse – Kunsthall Oslo i Dronning Eufemias gate 34 fra 19. januar til 17. mars.

Kurator: Kari J. Brandtzæg og Kunsthall Oslo

 

Takk til

Alexander Krohg Plur, Frode Krohg, Morten Krohg, Tom
Krohg, Tor Petter Mygland, Nordnorsk Kunstmuseum, Oslo
Museum, og Senter for Norsk Etterkrigskunst, Tangen-samlingen / AKO Kunststiftelse