Kunsthall Oslo

Edvard Munch & Käthe Kollwitz

15. juni – 29. september 2019

Åpningstider: Tirsdag–søndag 12–17
Munchmuseet i Bevegelse – Kunsthall Oslo
Dronning Eufemias gate 34 i Bjørvika

Edvard Munch og Käthe Kollwitz

 

Edvard Munch (1863–1944) og Käthe Kollwitz (1867–1945) levde på mange måter parallelle kunstneriske liv. De ble født med bare noen få års mellomrom og døde nesten samtidig, og begge var blant de viktigste kunstnerne i sin tid. Tragiske hendelser tidlig i livet preget arbeidene deres; Munch mistet både moren og søsteren sin ung alder, og Kollwitz opplevde tapet av tre storesøsken. Hennes yngste sønn ble drept i første verdenskrig, bare 18 år gammel.

 

Begge kunstnerne deler en intensitet og en felles interesse for spørsmål omkring sorg, smerte og tap. Likevel nærmet de seg spørsmål rundt estetikk, politikk og levd liv på forskjellig vis; Munch var den omflakkende individualisten som var opptatt av det eksistensielle og menneskets psyke. Kollwitz var pasifist og sosialist og skapte universelle bilder av lidelse og urettferdighet gjennom å fokusere på det hverdagslige og konkrete.

 

Selv om Käthe Kollwitz er særlig kjent for sine tegninger, og Munch for oljemaleriene, er begge regnet som mestere innen den grafiske trykkekunsten. Utstillingen samler litografi, etsninger og tresnitt som spenner over flere tiår, og viser noen av de to kunstnernes mest kjente motiver. Samtidig forsøker den å vise sammenhenger mellom de to, og belyse temaer de hadde til felles. Munchs arbeid med litografi var nyskapende og omfangsrikt, mens Kollwitz hadde en særegen evne til å bringe frem et dypt tonespekter som gjorde trykkene hennes vel så kraftfulle som tegningene.

 

Dette er den første store presentasjonen av Käthe Kollwitz i Oslo siden Munchmuseets utstilling i 1974, gjort mulig i samarbeid med Kollwitz-museet i Köln. Utstillingen er en del av programmet Munchmuseet i bevegelse – Kunsthall Oslo, basert på Stenersen-samlingen, som i dag er en del av Munchmuseet. Rolf E. Stenersen ble i sin tid rådet av Edvard Munch til å kjøpe to kunstverk av Kollwitz, som nå er en del av Stenersen-samlingen.

Foto: Edvard Munch, Kyss IV, 1902. Foto: Munchmuseet

Comments are closed.

© 2023 Kunsthall Oslo — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑