Freskobrødrene og frihetens søstre: Utsmykningen av Oslo Rådhus 1938-50

Ola Abrahamsson, Reidar Aulie, Arne Ekeland, Jonas Hidle, Per Krohg, Willi Midelfart, Edvard Munch, Else Poulsson, Axel Revold, Bendik Riis, Alf Rolfsen, Kari Rude, Aage Storstein, Henrik Sørensen m. fl.

Lørdag 10. mars-søndag 13. mai 2018
Åpning lørdag 10. mars kl. 13.30Munchmuseet i bevegelse – Kunsthall Oslo
Dronning Eufemias gate 34

Oslo rådhus er utsmykket med malerier, fresker, billedvever og utskjæringer. Til sammen utgjør bildene et helhetlig kunstverk som speiler det moderne Norges grunnleggelsesmyter, men hvordan fikk den ikoniske bygningen det praktfulle interiøret vi kjenner i dag?

Utstillingen Freskobrødrene og frihetens søstre forteller for første gang historien om hvordan rådhusets interiør ble til. Her får du mulighet til å oppleve de enestående kunstverkene på nært hold, og utforske skisser, fotografier og arkivmateriale som dokumenterer utsmykningsprosessen. Samtidig får du se forslag til kunstverk som aldri ble fullført, og dermed oppleve hvordan interiøret kunne ha sett ut dersom utvelgelseskomiteen hadde tatt andre valg.

Flere kjente kunstnere ønsket å bidra med kunstverk til praktbygningen. Blant annet vant Arne Ekeland den kunstneriske konkurransen i 1936 om å lage rådhusets hovedfreske. Likevel ble forslaget med tittelen Frihetens søstre forkastet, kanskje delvis på grunn av kunstnerens kobling til kommunismen. Edvard Munch foreslo et radikalt verk som viste arbeiderne som bygget selve rådhuset, men komiteens godkjennelse ble stadig utsatt, og kunstneren døde før bildet kunne ferdigstilles. Andre kunstnere, som Bendik Riis, leverte detaljerte forslag selv om de ikke var formelt invitert til å delta i konkurransen.

De fleste av maleriene og skissene som ble brukt til å skape kunstverkene har aldri tidligere vært utstilt offentlig. Derfor gir Freskobrødene og frihetens søstre et unikt innblikk i arbeidsmetodene til noen av Norges mest fremstående kunstnere. Samtidig gir den en fascinerende mulighet til å oppleve hvordan bildet som presenteres av det moderne Norge kunne fremstått med andre valg i utsmykningsprosessen.

Utstillingen er åpen fra 10. mars til 13. mai. I tillegg inviterer vi til foredrag om kunstverkene som pryder bygningen, og omvisninger kl 14.00 hver søndag.

Last ned utstllingsguide her (pdf, 99MB)

Takk til Rådhusets forvaltningtjeneste, Oslo kommunes kunstsamling, Skissernas museum Lund, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet/Eivind Rossen, Geologiske museum Oslo, Malin
Enarsson, Jin Strand Ferrer, Hauk Heyerdahl, Ann Landgren, Victor Lind, Sigrun Myrmellem, Eivind Rossen, Terje Syversen, Charlotte Wiik, Gerd Woll.