Syria sett fra innsiden

Kunsthall Oslo i samarbeid med Deichmanske hovedbibliotek:

Syria sett fra innsiden
Den libanesiske kunstneren og filmskaperen Ahmad Ghossein står for utvalget av filmene og holder en introduksjon.
Lørdag 3. desember kl 15.00 til 17.30
Deichmanske Bibliotek,
hovedbibliotekets foredragssal på Arne Garborgs plass.
Gratis adgang.

Syria: Inside the Repression, Sofia Amara, 2011, lengde 59 minutter
A Flood in Baath Country, Omar Amairalay, 2003, lengde 52 minutter.

I lys av de siste hendelsene presenterer Kunsthall Oslo og Deichmanske bibliotek to dokumentarer som gir innblikk i den politiske situasjonen og dagliglivet i Syria. A Flood in Baath Country er en auteur-film som utforsker gapet mellom den offisielle propagandaen og virkeligheten slik den fortoner seg på stedet.  Filmen Syria: Inside the Repression er en fersk rapport fra denne høstens hendelser i Syria, og er filmet og redigert i løpet av de tre siste månedene.

A Flood in Baath Country, regissør Omar Amiralay, 2003, 59 min. (arabisk tale med engelske undertekster)

A Flood in Baath Country ble filmet i byen al-Mashi rett etter at Zayzun-demningen hadde kollapset. Byen  som ligger 400 km nordøst for Damaskus ble rammet av flommen.
Amiralay tar utgangspunkt i avviket mellom det offisielle Baathpartiets retoriske fortelling som baserer seg på utsagn fra lærere og regjerningens egne representanter, og virkeligheten slik den fortoner seg på stedet. De totalitære forsikringene presenteres uten noen form for kommentarer, de hoper seg opp og nærmer seg et bristepunkt der de nesten kollapser.

Omar Amiralay (1944-2011) var en viktig pådriver for auteur-dokumentaren og var med på å besørge denne filmsjangerens sterke posisjon i den arabiske verden. Han var en av Syrias mest meningssterke og betydningsfulle filmskapere. Amiralay ble født i 1944 og studerte på La Fémis i Paris før han returnerte til Syria tidlig på 70-tallet. Han var en av de ledende figurene i den såkalte Damskus spring movement og var med på å signere Declaration of the 99, et opprop der 99 Syriske intellektuelle krevde frigivelse av alle politiske fanger og en opphevelse av unntakstilstanden. Bare noen dager før Amiralay døde, signerte han sammen med andre offentlige kjente syriske personer en appell som støttet opp om de pågående protestene i Egypt.

Syria: Inside the Repression, regissør Sofia Amara, 2011, 52 min. (arabisk og fransk tale med engelske undertekster)

Syria: Inside the Repression er en fersk rapport fra hendelsene I Syria. Journalisten Sofia Amara reiste ulovlig inn i Syria i august 2011 for å filme opprøret. Hun oppholdt seg flere uker i Damas, Rastan, Homs og Hama der hun fulgte opprørerne og filmet de ulike formene for undertrykkelse de ble utsatt for.  I Rastan forsøker deserterte offiserer fra hæren å etablere sin egen “frie hær”, men president Bashir har besluttet å opprettholde makten uansett pris. Over 2000 mennesker er drept de siste fem månedene. Systematisk skyting og bombing, tilfeldige pågripelser, henrettelser og tortur, er blitt vanlig. Amaras film er skutt i hemmelighet og har en dagbokaktig form. Den tar oss rett inn i den syriske revolusjonens sentrum.

Les mer og se utdrag av filmen her:
http://www.javafilms.fr/spip.php?article668

Ahmad Ghossein er en libanesisk kunstner og filmskaper fortiden bosatt i Oslo. Ghossein vant prisen som beste regissør under Beirut International Film Festival i 2004 og han fikk rosende omtale på Doha Tribeca festival 2011 for filmen My Father is Still a Communist som ble vist på Kunsthall Oslo tidligere i år.