Ignas Krunglevicius – Soft Screen Alien

Ignas Krunglevičius – Soft Screen Alien
Åpning 17. februar 2017 kl. 19
Performance: Cognitive EMP Blast 17. februar kl. 20

Soft Screen Alien er tittelen på en ny utstilling med den Oslobaserte kunstneren og komponisten Ignas Krunglevičius.

I fire nye verk utforsker han forskjellige historier fra en posthumanistisk fremtid: En teknologisk, utvidet virkelighet der kunstige følelser, nye identiteter og en verdensomspennende entropi regjerer, og der muligheten for kunstige menneskelige oppgraderinger skaper store sosiale forskjeller.

Hvert verk er utformet som et tårn i en minimalistisk, funksjonell estetikk som er basert på kommunikasjonsstrukturer. Hvert av tårnene fungerer også som lydanlegg. Et femte verk, Dark Pool, er skjult i utstillingsrommet. Dette ble første gang presentert under performancefestivalen Soft City, som Kunsthall Oslo arrangerte i 2014.

Cognitive EMP Blast er en ny komposisjon som fremføres på åpningen hvor Krunglevičius bruker lydelementer fra installasjonen.

Krunglevičius skriver: “I det banebrytende lydverket Kontakte av Karlheinz Stockhausen, synker en høy, lys og langsomt vibrerende tone i bølger. Den blir gradvis sterkere mens den antar en truende klang. Til slutt er den ikke lenger gjenkjennelig som en tone. Idet den går over denne terskelen, forstår man at lyden består av en serie med pulser, som igjen går over i jevn takt. Denne rytmen er det bærende elementet i komposisjonen Cognitive EMP Blast. Komposisjonen undersøker rytmen som et slags futuristisk ´mission statement´ (Jeff Mills). Rytmen blir instrumentalisert og bevæpnet, den omstrukturer rhizomene i den sosiale hjernen og gjør den klar for installasjon av ny kildekode. Verket er et kirurgisk, lavfrekvent sonisk angrep som nullstiller hjernen og gjør den klar for en kognitiv oppgradering.”

Ignas Krunglevičius (født 1979 i Kaunas, Litauen) har de siste årene deltatt på internasjonale utstillinger som Havanna-biennalen (2015), Sydney-biennalen (2014) og den Nordiske paviljongen på Arkitekturbiennalen i Venezia (2014). Han har vært nominert til den prestisjetunge Nam June Paik Award og har mottatt Sparebankstiftelsen DNBs kunstpris. For tiden er han aktuell i gruppeutstillingen Myths of the Marble på Henie Onstad Kunstsenter.

Soft screen alien/Cognitive EMP Blast er en av hans mest omfattende produksjoner hittil. Verket Cognitive EMP Blast er laget med støtte fra Komponistfondet.

Utstillingen inngår i performanceserien Soft City 2017 som viser verk relatert til performance og teknologi. Soft City 2017 er støttet av Kulturrådet.

 
https://www.musikkfondene.no/wp-content/uploads/2016/08/DNKF_sort_uten.png
kulturraadet_sort_stor
 
 
△△△