Lars Laumann – The Anti-Social Majority

The Anti-Social Majority – Lars Laumann inviterer Kjersti Andvig, Vela Arbutina, Benjamin A. Huseby, Jeanette Main, Stewart Uoo, Dan-Ola Persson og Rein Vollenga.

29. oktober – 23. desember 2011.

Les intervju med Laumann her.
Les kritikk på kunstkritikk.no
Les kritikk i Frieze magazine

Kunsthall Oslo har gleden av å presentere utstillingen The Anti-Social Majority. Det er en samarbeidsutstilling hvor Lars Laumann har invitert syv kunstnere fra Europa og USA til å vise noen av videoene, skulpturene og installasjonene de har samarbeidet om de siste årene.

På åpningen vises en ny performance av Lars Laumann, Jeanette Main, Stewart Uoo og Dan-Ola Persson. Performancen viser særegne fotografier Laumann har tatt av øst-europeiske kirker, kombinert med instrumentene theremin og gitar. En versjon av dette arbeidet vil deretter inngå som en sentral del av utstillingen.

Utstillingen viser tidligere samarbeidsprosjekter og inkluderer Det Samiske Flagget i Neon av Laumann og Kjersti Andvig, filmen You Can’t Pretend To Be Somebody Else – You Already Are av Benjamin A. Huseby og Laumann – en video som gjendikter de siste dagene til sangeren, modellen og den Warholske superstjernen Nico. Videre vises arbeidet Duett av Laumann og Dan-Ola Persson, der autotunede Margaret Thatcher og Donald Rumsfeld synger noen av sine mest kjente fraser, samt Love
Parade, en skulptur og video-installasjon av Laumann og Rein Vollenga.

Tittelen på utstillingen springer ut av en lesning av Henrik Ibsens drama En Folkefiende (1882), og understeker Laumanns politiserte tilnærming til de estetiske og etiske sidene ved kunstproduksjon og dokumentarfilmskaping. Utstillingens fokus på samarbeid må sees i sammenheng med Laumanns interesse for
å finne alternative arbeidsmetoder og representasjonsformer som ikke forsterker dominerende tenkesett i samtiden, men som i stedet forestiller seg en annerledes og mer human verden.

Utstillingen vil også omfatte et videoprogram som viser andre samarbeidsverk og individuelle arbeider av de inviterte kunstnerne. Programmet inkluderer et utdrag av den norske kunstneren Marthe Thorshaugs film Legenden om Ygg (2009) med musikk av Dan-Ola Persson. Sammen med kunstbokhandelen Torpedo presenteres også en samling trykksaker og plateutgivelser som kunstnerne i utstillingen har stått bak.

Kjersti Andvig (Norge) gikk ut av Kunstakademiet i Oslo i 2003. Hun har hatt separatutstillinger på Rekord, Oslo, Triangle, Marseille og på Akershus Kunstsenter, Lillestrøm. Hun har deltatt på en rekke gruppeutstillinger, eksempelvis Lights On på Astrup Fearnley museet, Oslo, Carnegie Art Award exhibition, Charlottenborg, København og på LIAF (Lofoten internasjonale kunstfestival) i 2011.

Vela Arbutina (Sveits) er grafisk designer med utdannelse fra Gerrit Rietveld Akademiet i Amsterdam og Central St. Martins College of Art and Design i London. Hun er medredaktør og art director i magasinet Girls Like Us og jobber frilans som designer i Amsterdam.

Benjamin Alexander Huseby (Norge) studerte ved Chelsea College of Art, London og på Kunstakademiet i Oslo. Han jobber hovedsakelig med fotografi og installasjoner som kombinerer hans interesse for esoterisk vitenskap, naturvitenskap og motkulturer. Arbeidene hans er blant annet vist på KunstWerke, Berlin, Fotogalleriet, Oslo og på Momentum, Moss. Mote- og reportasjefotografiene hans er publisert i magasiner som i-D, Another Magazine, Vogue, Dazed & Confused, Butt, Art Review og Harper’s Bazaar.

Lars Laumann (Norge) studerte på Kunstakademiet i Oslo. Laumannskunstneriske uttrykk spenner over eksperimentelle video-collager, installasjoner og full-lengde dokumentarfilmer. Praksisen hanskjennetegnes av en grunnleggende empati med ulike stemmer og livsstiler som er blitt marginaliserte i samfunnet. Laumann deltok på den femte Berlin-biennalen i 2008 og på Liverpool-biennalen i 2010. I 2009 vant han Statoils kunstpris. Arbeidene hans har blant annet vært vist på Museum of Modern Art, New York, Whitechapel Gallery, London, Kunsthalle Basel, Galerie West, Den Haag, Maureen Paley, London, Foxy Productions, New York og Astrup Fearnely museet, Oslo.

James Jeanette Main (Storbritannia) er en skotsk performancekunstner, skuespiller og DJ bosatt i London. Han har over flere år vært samarbeidspartner med Benjamin A. Huseby, og har figurert i fotoopptak for i-D, Vogue og V. Main driver nattklubben “Jeanette’s Jungle Fever” på Vogue Fabrics i London.

Dan-Ola Persson (Sverige) er musiker og for tiden bosatt i Oslo. Han er gitarist og vokalist i det svenske death metal bandet Cardinal Sin og har også opptrådd med band som Entity og The Ancient’s Rebirth. Hans siste utgivelse er en vinylplate med musikk komponert for Lars Laumanns filmer, utgitt på Torpedo Press i 2010.

Stewart Uoo (USA) er en kunstner bosatt i New York. Han studerte ved California College of the Arts i San Francisco og Städelschule i Frankfurt. Arbeidene hans har vært vist på en rekke gruppeutstillinger, inkludert utstillinger på White Columns, Jack Hanley og 179 Canal, alle i New York og Papo’s VIP, ArteBA, Buenos Aires. Han har en kommende utstilling på 49 Canal, New York i 2012.

Rein Vollenga (Nederland) studerte ved Den Bosch og bor for tiden i Berlin. Han lager sensuelle, ornamentlignende objekter eller skulpturer som kan bæres på kroppen. Vollenga har gjort oppdrag for motehus som Mugler og for artister som Lady Gaga. Vollenga har kommende separatutstillinger på Suvi Lehtinen, Berlin og Candy, Tokyo.