John Smith

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

John Smith er født 1952 i London og studerte film ved Royal College of Art. Han er sterkt påvirket av den sosialt engasjerte strukturalismen som preget britiske kunstneres arbeider med film på den tiden hans kunstnerskap ble formet, men han er også fascinert av den kraften til å engasjere som han fant i det narrative og i det muntlige, og har utviklet et kunstnerskap der begge deler kommer til uttrykk, og som behendig undergraver vår opplevelse av grensen mellom dokumentar og fiksjon, representasjon og abstraksjon. Smiths omhyggelig konstruerte filmer som gjerne bruker hverdagslivet som råmateriale, bearbeider og transformerer virkeligheten, i en leken utforsking og avdekking av filmens språk.

”En tolv minutters tagning av en ganske vanlig travel gate, med en voice-over som synes å styre de nokså tilfeldige hendelsene som utspiller seg der. Gjennom et slående billed- og lydspor, er det som om denne stemmen tilegner seg myndighet over det som skjer, og forutsier hendelser som bildene siden bekrefter. Smiths film avdekker virkelighetens konstruerte karakter på en grunnleggende foruroligende måte, ikke ulikt Chris Marker på sitt beste” (fra Collier Whites anmeldelse av The Girl Chewing Gum, 1976, 12 min, sv/hv).

Siden 1972 har John Smith laget mer enn førti filmer, videoer og installasjonsarbeider som har vært vist på kino, i kunstgallerier og på tv verden over. Han har blitt tildelt viktige priser ved mange internasjonale filmfestivaler, og har holdt separatutstilling ved steder som Royal College of Art Galleries i London (2010), Tanya Leighton Gallery i Berlin (2010), Sala Diaz Gallery i Texas (2010), Ikon Gallery i Birmingham (2006), Kunstmuseum Magdeburg (2005), Open Eye Gallery, Liverpool (2003) og Pearl Gallery i London (2003). Han presenterer også jevnlig arbeidene sine selv, og de seneste årene har han stått i fokus for retrospektive mønstringer både på Veneziabiennalen 2007 og på filmfestivaler i Oberhausen, Cork, Tampere, Uppsala, Bristol, Regensburg, Glasgow og La Rochelle.

John Smith bor og arbeider i London. Han underviser på deltid ved University of East London hvor han er ”Professor of Fine Art”.