Soft City

4.– 6. september 2014

Se bilder fra Soft City her

Chto Delat, Keren Cytter, Maria Hassabi, Henrik Plenge Jakobsen, Steinar Haga Kristensen, Ignas Krunglevičius, Øyvind Mellbye, Sandra Mujinga, Sult/Greg Pope, Tidens Krav

Kunsthall Oslo er svært stolte av å presentere Soft City, et tre dagers program med performance, konserter og filmvisninger på forskjellige steder i Oslo by. Noen av dagens mest anerkjente kunstnere på den norske og internasjonale kunstscenen deltar, mange med nye og omfattende verk.

Soft City presenterer arbeider av kunstnere som på ulike måter utfordrer etablerte performance-sjangere og konvensjoner i andre kunstformer, som opera, teater, dans, film, populærmusikk og TV-drama. Både visningssteder og offentlige rom tas i bruk, blant annet Kanonhallen, Black Box Teater, Kunsthall Oslo, Cinemateket, Blitz, Oslo Rådhus og Kuba-parken.

Torsdag 4. september kl. 18 har Kunsthall Oslo gleden av å ønske velkommen til nye lokaler i Bjørvika, i Trelastgata 17, to kvartaler unna våre tidligere lokaler. Her blir det lansering av Soft City-programmet, visning av nyere filmarbeider av den internasjonalt anerkjente kunstneren Keren Cytter og servering. Deretter blir det buss til Kanonhallen på Løren og premiere på et nytt performancearbeid av Henrik Plenge Jakobsen.

Alle arrangementer er gratis. Steinar Haga Kristensens prosjekt i Oslo Rådhus har begrenset antall plasser og krever påmelding.

Programmet er kuratert og produsert av Kunsthall Oslo

PROGRAM



Kunsthall Oslo torsdag 4. september kl. 18.00: Lansering av program for Soft City. Servering.

Keren Cytter, Vengeance, Rose Garden. Kunsthall Oslo torsdag 4. september kl. 18.30. Utstilling fredag 5. & lørdag 6. september kl.12-17
Vengeance er en film i syv deler med såpeoperaens estetikk. I en episk saga om glamour og svik i reklamebransjen tar Cytter i bruk konvensjoner fra sjangeren, samtidig som hun snur dem på hodet. Vengeance er en nådeløs satire om hva som skjer når livet reduseres til å sirkle om materielle verdier. Cytter vil også vise et nytt filmarbeid med tittelen Rose Garden, som benytter scener fra Luis Buñuels film Golden Age som forelegg. Kunstneren vil være til stede på åpningen.

Keren Cytter er født 1977 i Tel Aviv og bor og arbeider i New York. Hun har et allsidig kunstnerskap og arbeider blant annet med film, foto, performance, dans, teater og poesi, og har også utgitt tre romaner. Hennes siste utstillinger er MOP VENGEANCE på Pilar Corrias i London, Video Art Manual på Diverse Works Art Space i Houston, Texas, Based on a True Story på Oakville Galleries i Oakville, USA, samt deltakelse på Marrakech-biennalen 2014. www.kunsthalloslo.no

Henrik Plenge Jakobsen, HEX UBU. Kanonhallen torsdag 4. september kl. 20.30. Buss fra Kunsthall Oslo kl. 20.
Henrik Plenge Jakobsens nye verk HEX UBU er en karnevalesk forestilling som starter med tallet seks på en sekskantet scene og utfolder seg i et rituelt spill av levende skulpturer. Publikum omringer scenen på alle sider og forestillingen trekker veksler på Alfred Jarry, Samuel Beckett og afrikansk og europeisk folketradisjon. Lydspor er utviklet av Plenge Jakobsen i samarbeid med kunstneren Gæoudjiparl, mens lysdesign er av Paulucci Araujo Bakke. 
 www.kanonhallen.no

Medvirkende er:
UBUAH: Paulucci Araujo Bakke
Skinny: Henrik Plenge Jakobsen
Echo: Marte Reithaug Sterud
Usnea: Ann-Christin Berg Kongsness
Birdy: Snorre Hvamen
Blondie: Sigrid Marie Kittelsaa Vesaas
Little: Lila Wilson
Drone: Gæoudjiparl

Henrik Plenge Jakobsen er født i 1967 og bor og arbeider i København. Han er utdannet fra Kunstakademiet i København og Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts i Paris. Fra 2006-2012 var Plenge Jakobsen professor på Kunstakademiet i Oslo. Hans siste utstillinger er Kapital på Museet for Samtidskunst i Roskilde, A Thing of the Mind på Galerie Patricia Dorfmann, Paris og Tournament d˙Objet på Kunsthal Charlottenborg, København. Han er for tiden aktuell med utstillingen Divorce på Great Poor Farm Experiment VI i Wisconsin, USA.

Ignas Krunglevičius, Dark Pool. Kunstnernes Hus fredag 5. september kl. 17.00
Ignas Krunglevičius er utdannet komponist innen samtidsmusikk og jobber innenfor en rekke medier, deriblant video, installasjon og performance. Hans verk Dark Pool innebærer at en person går rundt i Oslo by med en skjult radiofrekvens-«jammer» som forstyrrer 3G og WiFi-signaler og gjør det umulig å bruke mobiltelefon innen en radius på 10 meter. Kunstneren sier: «Når du holder et slikt apparat i hånden er det nesten ingenting som kan forstyrre deg eller avsløre hvor du befinner deg.» På Kunstnernes Hus presenterer han et nytt filmarbeid. www.kunstnerneshus.no

Ignas Krunglevičius er født 1979 i Kaunas, Litauen og bor og arbeider i Oslo. 
Hans siste utstillinger inkluderer deltakelse i den nordiske paviljongen på Arkitekturbiennalen i Venezia 2014, Crime in Art på Museet for samtidskunst i Krakow og You Imagine What You Desire på den 19. Sidneybiennalen, 2014.

Steinar Haga Kristensen, The Loneliness of the Index Finger (part II). Oslo Rådhus fredag 5. og lørdag 6. september kl. 20.00
Steinar Haga Kristensen har jobbet i flere måneder med å lage en storstilt freske på sitt atelier i toppen av Oslo Rådhus. Fresken utgjør bakteppet for en ny opera som har tittelen The Loneliness of the Index Finger (part II). The Specialization of Sensibility in the Raw Conceptual State into Stabilized Theatrical Sensibility (consensus image). Operaen er andre del i en serie som begynte i 2009, og vil bli spilt på Rådhusets klokker.

Fresken kan ses i forlengelse av den eksisterende fresketradisjonen i Norge generelt og Oslo Rådhus spesielt. Librettoen, skrevet av Haga Kristensen, starter med en konflikt mellom kunstneren (tenor), makten (sopran), og innbyggerne (kor). «Vi ledes gjennom kunstnerens streben med å fullføre et offentlig oppdrag; en freske som skal reflektere vår tid. Til kunstnerens fortvilelse er ikke samtiden opptatt av det store, generelle og monumentale, det er i det private og selvutleverende at anerkjennelse oppnås. Kunstneren kommer ikke videre i sitt arbeid, men får etter hvert en idé; den eneste utvei er å lage et selvportrett. Med satirisk subtilitet blir fresken konstruert ut fra kunstnerens tidligere arbeider. Denne selvkritiske og retrospektive impulsen kan ses som en monumental iscenesettelse av vår tids fordervede historisme. Fresken skal overmales umiddelbart etter ferdigstilling og vil dermed sendes inn i mørket av vår ukjente fremtid. Innkapslet i Oslo Rådhus sine vegger vil bygningen fungere som en tidsmaskin for arbeidet».

Operaen utføres av noen av Norges ledende operasangere, Nils Harald Sødal og Helene Wold, og koret ledes av Stefan Ibsen Zlatanos. Musikken er komponert av Morten Norbye Halvorsen i samarbeid med Haga Kristensen og Trond Reinholdtsen, og vil bli fremført på Rådhusets klokker av klokkenist Laura Marie Rueslåtten Olseng og perkusjonist Håkon Stene.

Begrenset antall plasser. Påmelding innen 1. september med fullt navn til softcity@kunsthalloslo.no. Kun 1 billett per person. Vennligst spesifiser om du ønsker 5. eller 6. september. Det er ikke flere ledige plasser til denne performancen.

Steinar Haga Kristensen er født 1980 og bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet fra Kunstakademiet i Oslo (2009) og har stilt ut ved ledende norske og utenlandske institusjoner og gallerier. Hans siste separatutstillinger er på Contemporary Art Centre i Vilnius, Galleri Johan Berggren i Malmø, Etablissement d’en Face Projects i Brüssel, Kunsthall Oslo og UKS, Oslo.

Sult/Greg Pope
, Skeleton. Kunsthall Oslo fredag 5. september kl. 22.00
Sult er en norsk/amerikansk kvartett som spiller improvisert akustisk og elektroakustisk musikk. For Soft City presenterer de en konsertproduksjon i samarbeid med den Oslo-baserte filmskaperen Greg Pope.

Sult er Jacob Felix Heule, perkusjon, Guro Skumsnes Moe, kontrabass, Håvard Skaset, akustisk gitar og Tony Dryer, kontrabass. Greg Pope jobber med videoinstallajon, film og live performance, er aktiv som underviser og er kurator av filmprogrammet The Dream that Kicks på Cinemtateket. www.kunsthalloslo.no

Øyvind Mellbye, Slepebrøler. Kubaparken lørdag 6. september kl. 12.00
Slepebrøler er en ghettoblaster støpt i betong og installert i Kubaparken på Grünerløkka (Grünerhagen ballplass). Denne gir alle som har en mobilenhet med Bluetooth-funksjon mulighet til å koble seg til og spille det de vil – høylytt i det offentlige rom. Brunch serveres. Kunstneren vil være tilstede.

Øyvind Mellbye er født 1985 i Oslo, hvor han bor og arbeider. Han er utdannet fra Kunsthøgskolen i Bergen (2010) og arbeider hovedsakelig med skulptur, lyd og installasjoner knyttet til teknologi. Hans siste prosjekter er Mal Alt!, separatutstilling under Hammerfest nasjonale kunstfestival, 2013, Arctic Challenge, stedspesifikt prosjekt på Andørja, 2011 og verket Sølveplene på Piksel 2010, festival for elektronisk kunst, Bergen.

Chto Delat, A Border Musical
. Cinemateket lørdag 6. september kl. 14.00
Filmen A Border Musical (2013) av Chto Delat handler om en russisk kvinnes prøvelser når hun forelsker seg i en mann fra Finnmark og må velge hvilket land sønnen hennes skal vokse opp i. Denne mørke komedien, i Brechtsk ånd, tematiserer geopolitikk i menneskelig skala, med skarp dialog og nydelige, melodramatiske sanger. Filmen hadde premiere på Barentsspetakkel i 2013. Olga Egorova og Dmitry Vilensky fra Chto Delat vil være tilstede og presentere filmen i samtale med Jesper Alvær. www.cinemateket.no

Regi/manus: Chto Delat (Tsaplya/Olga Egoraova, Dmitry Vilensky), i samarbeid med Jesper Alvær. Kamera: Artyom Ignatov. Skuespillere: Anna Bulavina, Haldor Lægreid, Ketil Høegh, Maryon Eilertsen, Kristine Henriksen, Camilla Wiig Revholt, Ann Christin Elverum, Egor Semenkov, Nikolay Kurbatov, Mikhail Baranov, Andrey Molodchinin.
Komponist: Mikhail Krutik. Koreografi: Nina Gasteva. Produsent: Pikene på Broen, i samarbeid med FilmCamp, Filmgården, Bergen Assembly, Border Aesthetics (UiT) og mange flere. Varighet: 48:30 min.

Det russiske kollektivet Chto Delat (Hva må gjøres?) ble dannet i 2003 i St. Petersburg av en gruppe kunstnere, kritikere, filosofer og skribenter. For mer informasjon se http://chtodelat.org/

Maria Hassabi, SHOW
. Black Box Teater lørdag 6. september kl 16.00
Maria Hassabis forestilling SHOW hadde premiere på The Kitchen i New York i 2011, og har siden blitt fremført en rekke steder i USA og Europa. Dette er første gang den vises i Skandinavia. SHOW fokuserer på de grunnleggende bestanddelene i en forestilling og forsøker å gjøre dem synlige og håndgripelige: Forholdet mellom øyeblikkets uttrykk og de forhåndsgitte rammene, mellom tilskuer og danser, rom, tid og bevegelser. Regi: Maria Hassabi. Med: Hristoula Harakas og Maria Hassabi. Lyddesign: Alex Waterman. Dramaturgi: Scott Lyall. Lysdesign: Maria Hassabi og Joe Levasseur. Teknisk veileder: Randi Rivera.

Maria Hassabi er regissør, koreograf og performancekunstner født på Kypros og bosatt i New York. Hassabi har bakgrunn fra California Institute of the Arts i Los Angeles og Merce Cunningham Studio i New York. Hassabi har gjennom årene fokusert sitt kunstneriske virke rundt forholdet mellom kropp og bilde, der kroppen som skulpturelt element og en bevisst bruk av tidsdimensjonen står sentralt. Hassabi har mottatt en rekke stipender og utmerkelser, blant annet Guggenheim Fellowship 2011. Arbeidene hennes har blitt vist på teatre, gallerier og museer verden over. Hassabi representerte Kypros under Veneziabiennalen 2013. www.blackbox.no

Tidens Krav, Collection As Allocated Objects
. Tidens Krav lørdag 6. september kl. 18.00
For Soft City presenterer Tidens Krav i samarbeid med Sverre Gullesen prosjektet Collection As Allocated Objects. Til sammen vil ti personer – kunstnere, samlere, dekaner og institusjonsledere – innlemmes i en meditasjonssirkel rundt et pokerbord, med kunstverk som innsats. Deltakere er Bjørn Bjarre, Constance Tenvik via Vanessa Ohlraun, David Bernstein, Ina Hagen, Lars Monrad Vaage, Marius Engh via Jorunn Hancke Øgstad, Morten Viskum, Nils Wogsted, Nasjonalmuseet, Tora Dolven Balke via ghostplayer. Kommentatorer: Kåre Magnus Bergh, Sverre Gullesen og Anders Dahl Monsen
Performancen begynner kl 18 og varer utover kvelden. Den blir også streamet på internet.
For mer informasjon se www.tidenskrav.org

Sandra Mujinga, I can delete it, it is not happening now. Blitz lørdag 6. september kl. 22.00
NaEE RoBErts er alter-egoet til kunstneren Sandra Mujinga som hun bruker til sine musikk og performance-prosjekter. Roberts spiller en forvrengt, industriell mutasjon av dubstep og hip hop elektronika, akkompagnert av improvisert vokal. På samme måte som i musikken er hennes videoarbeider preget av subkulturelle referanser, både dekonstruerte og innovative på samme tid. Mujinga vil presentere en ny NaEE RoBErts-performance for Soft City, en konsert akkompagnert av et moteshow med kunstnerens egen design.  Med Sandra Mujinga, Jibril Bojang, Korgba Kanu og Nana Maxwell Yaw. www.blitz.no

Sandra Mujinga er født 1989 og utdannet fra Kunstakademiet i Malmø. Siste utstillinger er Back To Basic, Vestfossen Kunstlaboratorium, Face Time/Facetime- Real Time/Realtime, Oslo Kunstforening og Like Me Like You, CEO Gallery, Malmø, Sverige. Mujinga ble i 2013 tildelt Sparebankstiftelsen DNBs kunststipend.

Soft City avsluttes med fest på Blitz etter Sandra Mujingas konsert. DJ, bar. Velkommen!

Soft City er støttet av Kulturkontakt Nord, Nordisk kulturfond, Kulturrådet, Oslo kommune, KORO, FFUK, Statens Kunstfond, Norske billedkunstnere, Fritt Ord.

Første del av Soft City fant sted i mai i år, med forestillingen Laksespelet – allmenningens tragedie av og med Trine Falch, Mona Solhaug og Bo Krister Wallström, og en konsert-utveksling mellom Kunsthall Oslo og Mayhem i København. Konserter av Puce Mary, Gud er kvinde, TR Kirstein, Family Underground, Kjetil Hansen, Alexander Rishaug, Dag Erik Knedal Andersen og Agnes Hvizdalek og Jon Wesseltoft.

For pressehenvendelser og spørsmål ta kontakt med:

Will Bradley will@kunsthalloslo.no

logosforsoftcity