svs_graphic_photogrid

Sound Versus System
19. oktober til 21. desember 2013

Kunsthall Oslo har gleden av å presentere Sound Versus System, et ni ukers prosjekt med filmvisninger, konserter, forestillinger og foredrag, en utstilling av papirbaserte verk, samt et daglig kino- og videoprogram. Prosjektet utforsker hybride verksformer, eksperimenter mellom lyd og bilde og kunstneriske forstyrrelser av både estetiske og sosiale strukturer.

Arbeider av Thom Andersen & Malcolm Brodwick, David Byrne & David Wild, Manon de Boer, Kenneth Goldsmith, Bredo Greve, Barbara Hammer, Ian Helliwell, Christopher Hobbs, Agnes Hvizdalek, Signe Lidén & Jørgen Træen, Bill Orcutt, Poing + Feed, John Smith & Graeme Miller, Constance Tenvik, Franciszka & Stefan Themerson, Ingrid Torvund, Taku Unami, Steina & Woody Vasulka, med flere.

Kuratert av Kunsthall Oslo, Mike Sperlinger, nyMusikk og Dans for voksne.

Mike Sperlinger har kuratert et filmprogram som ser på eksperimentelle tilnærminger til film og lyd fra 1945 til i dag. nyMusikk organiserer en konsertserie med eksperimentell og improvisert musikk, med blant annet Poing + Feed, Bill Orcutt, Ian Helliwell og Signe Lidén & Jørgen Træen. nyMusikk har også invitert Kenneth Goldsmith, grunnleggeren av UbuWeb, til å holde et foredrag og vise filmprogrammet Easy is the New Difficult: A manifesto for a non-resistant art, med filmer av blant andre Yvonne Rainer, Spike Jonze, Banksy og Fred Astaire.

Regissøren Bredo Greve introduserer filmen Heksene fra den forstenede skog fra 1976. Filmen var i sin tid svært omdiskutert og flere kinosjefer nektet å sette den opp fordi den angivelig undergravde “eiendomsretten og kristendommen”. Dans for voksne inviterer til konsert og workshop med den Tokyo-baserte improvisatøren Taku Unami, sammen med Moe Kamura og Masafumi Ezaki.

Vi er også stolte av å presentere bestillingsverk av tre yngre kunstnere. Signe Lidén forvandler Kunsthall Oslos ventilasjonsanlegg til et lydanlegg, Constance Tenvik har laget et nytt performancearbeid og Ingrid Torvund har premiere på kortfilmen The Collector.

Serien avsluttes med en to-ukers presentasjon av filmene til Barbara Hammer. Det er første gang disse vises i Norge, og kunstneren presenterer selv sine arbeider fredag 29. november. Hammer er kjent for sine 40 år med formale og kulturelle eksperimenter innen filmmediet, der lerretet, biografien, historien og seksualiteten har vært undersøkt. Hennes gjennombruddsfilm fra 1974, Dyketactics, har blitt kalt “den første lesbiske elskovsfilm laget av en lesbisk ” og Museum of Modern Art i New York beskriver henne som en av de viktigste eksperimentelle filmskapere i sin generasjon.

Se www.nymusikk.no for billetter til nyMusikks konserter, inkludert Bill Orcutt og Poing + feed.

nyMusikk er en norsk organisasjon for kunstmusikk og lydkunst, grunnlagt i 1938. Mike Sperlinger er professor i skriving og teori på Kunsthøgskolen i Oslo og tidligere assisterende direktør i Lux, London. Dans for voksne er en Oslobasert konsert- og workshopserie for eksperimentell musikk. Sound Versus System er støttet av Norsk kulturråd. Kunsthall Oslo er støttet av Norsk kulturråd, Bjørvika Utvikling, OSU, Hav Eiendom og Oslo kommune. nyMusikk er støttet av Norsk kulturråd og Oslo kommune.