Utsikt fra Ekeberg

double_view_web

Første utstilling i Jeg ser ikke havet fra der jeg bor – Osloprosjektet er Utsikt fra Ekeberg, kuratert av Harald Østgaard Lund.

Last ned utstillingsguide (PDF) her.

Utsikt fra Ekeberg
Utstilling kuratert av Harald Østgaard Lund.
23. mars–3. april 2012
Utstillingen er åpen hver dag fra kl 12-17 i perioden.

Velkommen til 
åpning fredag 23. mars kl 19.
Konsert på åpningen med Abdulrahman Surizehi og Anne Hytta.

Last ned omtale i Dagsavisen her

Utsikt fra Ekeberg er en utstilling som presenterer Oslos fortid og nåtid sett fra Ekeberg. Utstillingen viser en dobbel historie; både utviklingen av byen, og noen spesifikke måter å se og representere byen på.

Som bakgrunn i Edvard Munchs maleri «Skrik», har utsikten over Oslo fra Ekeberg nærmest gått ubemerket inn den globale, visuelle kulturen. I historiske fremstillinger av byen er imidlertid utsiktspunktet fra Ekeberg blitt brukt igjen og igjen, fra de første maleriene av Christiania til datagenererte projeksjoner av Fjordbyen.

Denne utstillingen vil ikke bare kartlegge utviklingen og transformasjonen av byen, men også utviklingen av det visuelle språket, teknikker og sjangre av bildene som representerer den: Fra nesten pastorale landskap og panoramaer, til containerhavn og fremveksten av et finans- og kulturelt knutepunkt i et globalisert, arkitektonisk språk. Gjennom en mengde ulike prospekter vil utstillingen knytte sammen byen historie og kulturelle representasjon, og også reflektere over Kunsthall Oslos beliggenhet i dagens bybilde. Utstillingen er et samarbeid med Nasjonalbiblioteket.

Åpningskonsert: Musiker Abdulrahman Surizehi er opprinnelig fra iransk Baluchistan og nå bosatt på Ekeberg i Oslo. Surizehi har spesialisert seg på benju, et Baloch- instrument, og har blitt beskrevet som en av instrumentets største virtuoser. Anne Hytta er en norsk folkemusiker fra Sauland i Telemark. Hun er blant dagens fremste unge hardingfelespillere.

Harald Østgaard Lund (født i Oslo 1964) er forskningsbibliotekar og fotohistoriker ved Nasjonalbiblioteket. Han har vært aktiv som fotograf og filmmaker, og har blant annet regissert langfilmen Halvveis til Haugesund (1997). I 2008 var han kurator og redaktør for utstillingen og boka 80 millioner bilder – Norsk kulturhistorisk fotografi 1855–2005 sammen med Jonas Ekeberg. I 2011 har Harald Østgaard Lund vært redaktør (sammen med Siv Frøydis Berg) og kurator for boka og utstillingen Det norske polarheltbildet 1888-1928 ved Nasjonalbiblioteket.